Akıllı Gözlüklerle Geleceğe Hazırlanın

Başlangıç ve Bitiş Tarihi
12 Ocak 2016
Türk Ortak(lar)
Koç Üniversitesi
Koordinatör
Bütçe
Desteklendiği Program ve Alan
Ufuk2020 ERC
Proje İnternet Sitesi
Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım
Yeni optik yaklaşımları, görüntü yaratıcısı, sistem mimarisi ve hesaplamalı algoritmalar gibi alanları kapsayan 11 adet uluslararası patent başvurusu yapıldı.
Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadele
Endüstriyel İnovasyon (Ürün ve süreçler yanında hizmetlerdeki inovasyon da dâhil)
Arttırılmış gerçeklik için tasarlanmış akıllı gözlüklerin, akıllı telefonların yerini alması beklenmektedir. Mevcut akıllı gözlükler kısıtlı bir görüş açısı ile sınırlı bir görüntü verebilmektedir. Diğer önemli bir kısıt ise gözün odaklandığı nokta ile görüntünün oluştuğu uzaklık farklı olduğu için mevcut 3 boyut görüntü ekranları baş ağrısı, mide bulantısı, vb. rahatsızlıklara yol açmaktadır. Wear3D projesi, özgün optik yaklaşımlar geliştirerek giyilebilir ekranlar ve 3 boyutlu görüntüleme teknolojilerindeki bu sınırların üstesinden gelmeyi hedeflemektedir.
Ulusal Politika ve Stratejilerde Araştırmadan Kaynaklanan Değişiklikler
-
Yurtdışına Bağımlılığa ve Cari Açığa Etkisi
Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik gözlükleri ve uygulamaları küresel bir tüketici pazarı olarak büyük bir potansiyele sahiptir. Pazarın değeri 2011’de 342.7 Milyon USD iken 2020 yılında 120 Milyar USD’a yükselmesi beklenmektedir.
Kamu Mal ve Hizmetlerini Geliştirmedeki/Karşılamadaki Katkısı
-
Meslekî Becerilerin ve Profesyonel Yeteneklerin Geliştirilmesine Katkısı
İnsan Kaynağının Geliştirilmesine Katkısı
Koç Üniversitesi'nde Prof. Dr. Hakan ÜREY öderliğinde yürütülen Optik Mems Laboratuarı kapsamında araştırmacı, doktora , master ve lisans öğrencilerinden oluşan 23 kişilik bir ekip çalışmaktadır. Bu ekibin 1/3'ü ERC projesi kapsamında görev yapmaktadır.